Ο ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΤΣΙΛΗΣ ΣΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΤΕΧΝΏΝ Γ.ΚΑΡΥΔΗ ΣΤΙΣ 20 ΣΕΠΤΈΜΒΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΕΙ ΕΝΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΌ ΚΉΠΟ ΓΛΥΠΤΏΝ!!

                                         “ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ”

                   Β΄ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΟΣ ΤΣΙΛΗ

                                 από 20. Έως 27 Σεπτεμβρίου 2024

                           ΚΈΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ Γ. ΚΑΡΥΔΗ ΦΙΛΟΘΕΗ-ΑΤΤΙΚΗΣ

                           Επιστημονική Σύμβουλος: Ελίζα Γερολυμάτου

                 Διοργάνωση:  Konsfarm Art Atelier Κωνσταντίνα Φαρμάκη

                                Ιστορικός -Κριτικός Τέχνης/ Εικαστικός

                 Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου  UNESCO Τ. Λ.Ε.Ε

Μέλος Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης Κάτω Αυστρίας (Kulturvernetzung NÖ)

                   Συντονίστρια Πανοράματος Αυστρίας  Οργανισμού W.C.I.F

                                                             Υπό την αιγίδα:

                Του Ομίλου UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδας

                                      και του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού

                                                              Με την στήριξη:

                                             KONSFARM ART ATELIER AUSTRIA

                                                              ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

                                                    Χορηγοί επικοινωνίας

Hellenic Media Group- Hellas Web Radio,  Hephaestus Radio, SDW Radio, Ποδηλάτης του Κόσμου,International Association of CRETAN Journalist, iArt.gr, Sinwebradio.gr,awaken.gr

Σκοπός της Β΄Ατομικής έκθεσης Γλυπτικής του Τιμολέοντα Τσίλη, είναι να μας παρουσιάσει

Τον Γλύπτη και την καλλιτεχνική του διαδρομή μέσα από τα έργα του και μέσα από την δική του ματιά στην τέχνη του , εξ ού και ο τίτλος «ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ»  που θα φιλοξενηθεί  στo «Κέντρο Τεχνών Γ. Καρύδη» στην Φιλοθέη-Αττικής  από 20 έως 27 Σεπτεμβρίου 2024.

        Τα έργα που θα εκτεθούν την ημέρα των εγκαινίων 20 Σεπτεμβρίου 2024 στον υπέροχο κήπο του Καρυδείου Κέντρου Εικαστικών Τεχνών, δημιουργώντας έτσι έναν «ΚΗΠΟ ΓΛΥΠΤΩΝ» θα είναι σημείο αναφοράς  ανάδειξης πολιτισμού και ιστορίας τέχνης. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την δυνατότητα “ιχνηλάτισης” με άμεσο και βιωματικό τρόπο το πως «βλέπει» ο καλλιτέχνης, αντιλαμβάνεται και μετουσιώνει την τέχνη του σε έργο τέχνης μέσα από το ύφος και την τεχνική  του. Ν ανακαλύψουν  στο έργο του πτυχές της πολύχρονης καλλιτεχνικής του

δημιουργίας και επιρροές από προσωπικά βιώματα μέσα από τα εμπνευσμένης θεματολογίας έργα του.

 Έτσι θα δούμε κλασικά έργα με θέμα μυθολογικές και ιστορικές μορφές μέχρι τα πιο σύγχρονα.

Ο καλλιτέχνης θεωρώντας τις μυθολογικές μορφές αρχέτυπες δεν επιδιώκει να τις αντιγράψει, αλλά να τις ανασυγκροτήσει.

Στη γλυπτική τέχνη του Τιμολέοντα Τσίλη η αναζήτηση του ωραίου μέσω του αρχαίου είναι απλά μια όμορφη πραγματικότητα που δεν αποτελεί όμως ψυχρό διδακτικό μοντέλο, γιατί γι αυτόν δεν υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος μόνο έννοιες εκφρασμένες σε μορφές. Θεμελιώδης αρχή για την εικαστική του τέχνη είναι η σύλληψη της ιδέας και ο σχεδιασμός του έργου. Ένας προσχεδιασμός που μπορεί να είναι παρορμητικός ή ψυχρά φιλολογικός. Το προσχέδιο (το οποίο είναι και αυτό σχέδιο) είναι το σχεδιάγραμμα που μεταφράζει το εμπειρικό δεδομένο σε διανοητικό γεγονός. Αν και το σχεδιάγραμμα υπάρχει μόνο στο χαρτί, όπου ο καλλιτέχνης το ιχνογραφεί, ενώ το σχέδιο εφαρμόζεται στο υλικό που χρησιμοποιεί για το έργο του, στον Προπλασμό. Δουλεύοντας με προπλάσματα από πηλό ή γύψο και μπρούτζινα εκμαγεία καταφέρνει να δημιουργήσει έργα μεγαλύτερης κλίμακας και να προσδώσει αίσθηση κίνησης στα γλυπτά του. Με επίκεντρο τον άνθρωπο, δημιουργεί μικρά και μεγάλα αριστουργήματα σε απλές λιτές γραμμές με εσωτερική ζωντάνια και ένταση, καθοριστική για τις τρισδιάστατες φιγούρες του.

Ο γλύπτης δρά με την Σμίλη του και αντιδρά με τα έργα του. Υπάρχει ένας διαρκής και ουσιαστικός διάλογος του καλλιτέχνη με τα έργα του . Ένας διάλογος που επιθυμεί και επιδιώκει να συνεχιστεί με τους επισκέπτες της έκθεσης που θα έρχονται σε άμεση επαφή με τα γλυπτά του , στον « κήπο γλυπτών»  με στόχο την άμεση εξοικείωση του επισκέπτη με την σύγχρονη γλυπτική.

    Εκεί στον «Κήπο Γλυπτών» του Καρυδείου Κέντρου Εικαστικών  Τεχνών, Θα δούμε έργα που η ανάγνωση τους γίνεται ευχερής αφού είναι αναγνωρίσιμη  η  δυναμική παρουσία των γλυπτικών μορφών.

Οι εύπλαστες φόρμες,  η εκφραστικότητα  προσώπων και σωμάτων , η εύστοχη αποτύπωση των χρήσιμων , που προσδιορίζουν το πάθος και την αγάπη του για την τέχνη  είναι εκείνα  τα στοιχεία που κάνουν  όλες τις δημιουργίες του ν αποκτούν ένταση και ψυχή.  Ο γλύπτης γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά ότι η σχέση καλλιτέχνη και επισκέπτη είναι αμφίδρομη προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον του , δημιουργώντας έργα στα οποία αποτυπώνονται έντονα η ευαισθησία, η δεξιοτεχνία, οι ιδέες, η φαντασία, η έμπνευση, το μεράκι ,το ταλέντο και η χαρά της δημιουργίας του καλλιτέχνη που απολαμβάνει την τέχνη του.

.

       Τέλος ως διοργανώτρια και επιμελήτρια της έκθεσης  αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω από καρδιάς  για την πολύτιμη στήριξη και βοήθειά τους όλους όσους με πολλή  ευγένεια εδώ στην Φιλοθέη στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια διοργάνωσης αυτής της έκθεσης, προσφέροντάς μου απλόχερα τον χρόνο , τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

     Ιδιαiτέρως ευχαριστώ τον  Γλύπτη ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΑ ΤΣΙΛΗ  για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και την ανάθεση διοργάνωσης και επιμέλειας της έκθεσής του.

Τέλος  ευχαριστώ  όλους εσάς αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι επισκέπτες της έκθεσης.

Η παρουσία σας θα είναι τιμή και χαρά για εμάς!

                                                                                                       Κωνσταντίνα Φαρμάκη

                                                                                                  Ιστορικός- Κριτικός Τέχνης/ Εικαστικός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

ΤΣΙΛΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ

Ο καλλιτέχνης Τσίλης Τιμολέων τελείωσε την τετραετή φοίτησή του το 1988 στην σχολή καλών τεχνών στο Fieri Αλβανίας. Το 1991 ήρθε στην Ελλάδα ως οικονομικός μετανάστης. Παντρεύτηκε και ολοκλήρωσε την οικογένειά του αποκτώντας δύο κόρες. Το 2011 πήρε την ελληνική ιθαγένεια και πολιτογραφήθηκε Έλληνας.  Πάρα το γεγονός ότι έπρεπε να εργαστεί σκληρά ώστε να επιβιώσει , ποτέ δεν ξέχασε το πάθος που είχε για την τέχνη της γλυπτικής. Τα τελευταία οκτώ χρόνια αφιερώνει πολύ χρόνο στην αγάπη του για τα γλυπτά. Με τα έργα του επιθυμεί να παρουσιάσει στον κόσμο, αληθινά συναισθήματα και καταστάσεις ζωής . Έχει παρουσιάσει μία ατομική έκθεση και συμμετάσχει σε 2 ομαδικές στην Αθήνα. Ως μέλος της ομάδας καλλιτεχνών του Konsfarm Art Atelier-Konstantina Farmaki ταξιδεύει τα έργα του στον Κόσμο συμμετέχοντας  για το 2024 με 2 γλυπτά του σε έκθεση στην Βουδαπέστη και σε τρείς διεθνείς εκθέσεις στην ΑΥΣΤΡΊΑ  καθώς και στις επικείμενες εκθέσεις Βιέννης και Γερμανίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Απάντηση